Postup přípravy receptu Čekanka a la Paris:
Čekankové puky omyjeme pod tekoucí vodou a okrojíme jejich pevné konce - bývají často zčervenalé. Do hrnce s dostatečným množstvím vroucí vody, do které jsme přidali sůl, 4 kuličky nového koření a bobkový list, vložíme očištěné puky a na mírném ohni dostatečně dlouho vaříme. Že jsou puky uvařené poznáme podle toho, že nám vidlička při propíchnutí hladce projede středem puku. Čekanku vyjmeme z vařící vody a necháme na sítu odkapat. Připravíme si zapékací misku. Puky mírně posypeme špetkami provensálského koření a každý z nich obalíme plátkem šunky. Naskládáme vedle sebe, zasypeme strouhaným sýrem a po lžičkám rozmístíme na puky i kysanou smetanu. Pokud nemáme na misku víko, přiklopíme ji alobalem - tato improvizovaná poklice způsobí, že se sýr pěkně rozteče. Zapékáme cca 30 minut v troubě, poté sejmeme poklici či alobal a necháme na povrchu vytvořit oranžovou kůrčičku (stačí na chvilku pustit gril v troubě).