700 ml vody
| 4 velké citrony
| vydlabaný citron
| 100 g cukru krupice
| snítka máty
Postup přípravy receptu Citronová granita :
Důkladně si omyjeme citrony. Z jednoho si oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních si ji ostrouháme.
Celé citrony si na prkénku pomačkáme a pak z nich vymačkáme 125 ml šťávy. Tu pak smícháme s nastrouhanou kůrou a necháme uležet.
Proužky citronové kůry, cukr a vodu dáme do hrnce a začneme za stálého míchání zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Potom vaříme bez míchání cca 4 minuty. Přitom navlhčeným stětcem na pečivo stíráme sirup, který se nám uchytává na stěnách hrnce. Po oněch 4 minutách necháme sirup vychladnout.
Ze sirupu vyndáme proužky kůry a vmícháme do něj citronovou šťávu s nastrouhanou kůrou. Umícháný sirup přelijeme do vhodné nádoby a zmrazíme. Takováto granita vydrží v mrazničce až 3 měsíce.
Těsně před podáváním překlopíme nádobu s granitou na prkénko a přiložíme na nádobu utěrku namočenou v horké vodě. Nádobu zahřejeme a granita nám vypadne. Pokud se nevyklopí, postup opakujeme.
Granitu nakrájíme na kusy a krátce rozmixujeme. Ihned podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Zdobíme snítky máty.
Fotky receptu Citronová granita :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!