Postup přípravy receptu Dezertní víno z šípků:
Vyzrálé šípky dobře opereme, okvětí a stopky nemusíme ořezávat.
Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat
Na kvašení použijeme asi o třetinu větší nádobu, než je obsah šípků.
Přidáme citronovou kyselinu.
Jakmile aspoň polovina šípků klesne na dno, víno je vykvašené.
Nálev můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, přidáme však kromě cukru ještě živnou sůl a to 2 g na 5l vína.
Přidáme ještě 60 dkg cukru.
Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena.
Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné.
Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin, dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme.
Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena.
Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme, vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve.
Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.