Vložil: | Natural |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 11 |
|
|
Použité suroviny receptu Dia vánočka bez rozinek:
500 g polohrubé mouky
| 150 g másla
| 35 g droždí
| 15 lžiček umělého sladidla (sorbitu)
| 1 ks vejce
| 1 ks žloutku na potření těsta
| dle potřeby: mléko
| dle potřeby: tuk na vymazání plechu
| dle potřeby: mouka na vyválení
| 1 špetku soli
Postup přípravy receptu Dia vánočka bez rozinek:
Nejdříve uděláme kvásek tak, že lžíci umělého sladidla rozetřeme s droždím, přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléka. Kvásek necháme 5 minut vzejít. Ve zbylém vlažném mléce rozpustíme umělé sladidlo, sůl, rozpuštěné máslo a vejce. Připravenou směs nalijeme do mísy na prosátou mouku a přidáme kvásek. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se v něm tvoří bublinky. Potom dáme na vál a ještě rukama vypracujeme ve vláčné a hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (dvě až tři hodiny). Vykynuté těsto rozdělíme na 5 copů a nejprve spleteme 3 copy a potom stočíme zbylé 2, které položíme na již upletený cop ze tří. Vánočku přendáme na tukem vymazaný plech a necháme ještě dokynout. Vánočku potřeme rozmíchaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny (nejdříve na 200 °C a po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a zvolna vánočku propékáme).
Fotky receptu Dia vánočka bez rozinek:
Fotky vložil: spiderlork,Natural,Torta,Nandiči