Postup přípravy receptu Domácí kefír:
1. Kefírová houba, neboli chrchlíky, koluje mezi lidmi. Máte-li o ni zájem, zkuste zagooglovat a určitě najdete někoho, kdo se s Vami rád podělí. Případně kontaktujte mě, houba se množí jak divá, mívám přebytky.
2. Připravte si dostatečně velkou sklenici, dobře ji vymyjte.
3. Dvě lžíce krchlíků zalejte mlékem, volně přikryjte (aby Vám do toho nepadaly nečistoty) a nechte cca 24 hodin stát při pokojové teplotě. Občas můžete promíchat.
4. Že je kefír hotov poznáte podle chuti. Nebo můžete sklenicí zatřepat, zůstane-li na stěnách kefírový povlak, je hotovo.
5. Kefír zceďte a chrchlíky umístěte do nového mléka.
Tipy:
- nepoužívejte při přípravě kovové předměty, vhodné je umělohmotné sítko
- nechcete-li kefír každý den, můžete nechat chrchlíky odpočinout jeden den ve vodě v lednici