Postup přípravy receptu Domácí šťáva z černého rybízu :
Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l. Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme 3 půllitry vody. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát.
Po této době přes látkový pytlík nebo přes hodně hustý cedník vše dobře prolisujeme. Nalijeme do 5l nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu sběračkou sbíráme. Po krátkém varu, když už máme pěnu sebranou a v nádobě je čistá šťáva, odstavíme z ohně. Do dřezu napustíme asi do 5 cm výšky studenou vodu a do ní postavíme hrnec s horkou šávou. Mícháme a měříme teploměrem teplotu. Když klesne po chvilce na 80 C, plníme šťávu takto horkou do 1,5 l PET lahví od dobré vody a pod. Naplněnou láhev s horkou šťávou hned dobře uzavřeme. Z této dávky je podle druhu ovoce okolo 3 l hotové šťávy z černého rybízu.