Postup přípravy receptu Kombucha:
1. Vodu uveďte do varu, nasypte čaj a nechte asi 10 minut louhovat, potom přeceďte přes jemné sítko. Na zelený čaj vodu nechte 5 minut ochladit, teprve potom přidejte čaj a nechte 2 až 3 minuty louhovat.
2. Přidejte cukr a míchejte, než se rozpustí. Čaj nechte vychladnout, až je vlažný. Potom ho nalijte do dobře vyčistěné skleněné nebo porcelánové nádoby (o objemu asi 2 l) s velmi širokým hrdlem.
3. Opatrně přidejte houbu kombuchu včetně nálevu. Nádobu přikryjte gázou a upevněte gumičkou. Nepřekrývejte fólií ani ničím podobným, protože houba potřebuje dýchat.
4. Postavte spíše na tmavší, čisté a teplé místo (ideální je teplota 20-23 stupňů), kde bude mít houba svůj klid. Nesnáší přímé slunce, hýbání a průvan. Nyní jí dopřejte 8 až 10 dní, při delším zrání kombucha kysne.
5. Potom vyjměte houbu se šálkem nálevu a dejte je do čisté uskladňovací nádoby. Zbylou tekutinu přeceďte a nalejte ji do čisté lahve. Výhodnější je připravit jednu várku z 2,5 litru vody. Kombuchu pokládat hladší stranou nahoru. Pokud se připravuje z bylinkového čaje, vždy přidat jednu lžičku černého čaje. Při skladování vzniká zákal (usazenina), který neškodí. Skladováním v chladu (v ledničce nebo i při pokojové teplotě) se chuť spíše vylepšuje. K pití lze ředit 1:1 minerálkou (zejména u kombuchy z bylinných čajů). Není nutné scedit při slévání, stačí při podávání (k urychlení procedury).