Postup přípravy receptu Rybízový mošt:
Mošty vyrábíme z bílého, červeného, nebo černého rybízu, případně je libovolně vzájemně mísíme či přidáváme k jiným moštům. Šťávu zpravidla získáváme vyluhováním párou, kdy bobule nemusíme zbavovat třapin, nebo lisováním předehřáté drtě, kdy však musí být bobule z třapin otrhány, aby do šťávy nepřešla jejich chuť. Pokud drť z červeného rybízu neprohříváme, necháme ji asi 12 hodin naležet. Také v tomto případě musí být bez třapin. K 1 l šťávy z černého rybízu přidáme 1-1,5 l vody a 250-400 g cukru, k 1 l šťávy z červeného rybízu přidáme 1-1,2 l vody a 250-350 g cukru, sterilujeme 15 minut při teplotě vodní lázně 90 °C.