Postup přípravy receptu Šájin staropolský bigos:
Zvlášť uvaříme asi 1 kg nakrouhaného bílého hlávkového zelí a 1 kg kysaného zelí s bobkovým listem.
Upečeme asi 1 kg libovějšího vepřového masa, lze použít ovšem i kuřecí, případně různé druhy a zbytky pečených mas, které doma najdeme.
Dále uvaříme kousek uzeného masa (třeba zároveň s kysaným zelím - mňam)a můžeme použít třeba i šunkovou klobásku.
Uvařené zelí slijeme, trochu vody z kysaného zelí si schováme. Ve velkém kastrolu smícháme oba druhy zelí a všechny druhy masa nakrájené na kousky.
Pečeme-li maso čerstvé, přidáme ho i s výpekem.
Během míchání můžeme dolévat vodu z kysaného zelí.
TIP: Na závěr můžeme přidat trochu bílého vína (ale není nutné) a ještě chvíli společně podusíme.
Necháme v chladu uležet nejméně do druhého dne, ovšem čím starší, tím lepší.