Postup přípravy receptu Šípkový nápoj:
Asi 1,5 hrsti usušených šípků propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Vysypeme je do zavařovací sklenice ( obsah 7 dcl) a do zbytku sklenice dolijeme čistou studenou vodou. Přikryjeme a uložíme do lednice asi na 4- 5 dnů, než šípky nabobtnají a změknou ( kdybychom je nechali v teple, začnou kvasit). Změklé šípky vyjmeme z lednice. Připravíme si čistou gázu, nebo řídké plátno, přes které do vyšší, asi 1/2 l nádoby procedíme šípky = pozor, vodu, v které byly namočené nevylijeme. Do téže vody vyždímáme rukama změklé šípky přes gázu, nebo plátno tak, aby jsme vytlačili ze šípků co možná nejvíc tzv. "protlaku". Pak vzniklou tekutinu promícháme. Měli bychom dostat asi 4- 4,5 dcl nápoje. Pokud ho máme méně, zbytek dolijeme čistou vodou. Poté ho podle chuti osladíme medem, dochutíme šťávou z pomeranče nebo citronu.