Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Býk ve vlastní šťávě

1. 07. 2013 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Taky považujete grilované hovězí maso za vrchol kulinářského zážitku? A patříte do té skupiny, která se ale zároveň do tohoto zážitku nepouští nebo jen zřídka? Pokud je vaše odpověď na obě otázky kladná, pokusíme se vám v tomto článku pomoci. Mnozí z nás totiž mají z přípravy hovězího masa hrůzu. Strach ale není na místě. Stačí dodržovat základní pravidla a grilování hovězího masa se stane radostí! Je potřeba mít dobrý gril, který jde výkonově regulovat, a rozpálit na vysokou teplotu.

Možná to tak nevypadá, ale hovězí maso je ke grilování přímo stvořené. Možná ale patříte mezi ty, kteří si pod pojmem „hovězí maso k obědu“ představíte pouze tuhou placku připomínající podrážku boty a nekonečné minuty žvýkání, které má k zážitku z jídla hodně daleko?!

grilování - býk ve vlastní šťávěPrvním krokem je potřeba uvědomit si, že na grilování se nehodí všechny druhy nebo části hovězího masa. Takže jaké maso z býka se na grilování hodí? Pokud si chceme pochutnat na šťavnatém steaku, měli bychom sáhnout po zadním hovězím, vysokém roštěnci nebo ořechu. Libový steak je nejlepší ze svíčkové. Co ale mnozí z nás netuší je, že na grilování je výborný krk anebo hovězí pupek. Co naopak víme asi všichni, že mleté hovězí maso je výborné k přípravě hamburgerů. A velkou lahůdkou jsou taky hovězí žebra!

Takže máme vybrané hovězí maso, víme, co si chceme připravit, ale to je teprve začátek a to zásadní nás teprve čeká. Jak to hovězí maso správně ugrilovat? Pokud chceme připravit steak, musíme maso nakrájet na plátky vysoké dva až tři centimetry, to už záleží na nás, na jaký steak si troufneme. Hovězí maso bychom obecně neměli moc kořenit, protože hovězí maso má samo o sobě výbornou chuť, takže bychom se sami připravili o jedinečný zážitek. Velice důležité je zaměřit se i na otáčení masa při grilování. Zní to trochu divně, ale je to zásadní pravidlo. Neměli bychom totiž používat ostré předměty, aby z masa nevytekla šťáva! A především. Hovězí steak vždycky bude trochu krvavý, protože pokud připravíme propečený steak, nebude nikdy chutnat, tak jak by měl. Jestli tedy nepatříte mezi milovníky krvavého masa, na hovězí steak raději zapomeňte a ugrilujte si něco jiného! 

Hovězí pupek se před samotnou přípravou marinuje. Jde o maso z oblasti pupku zvířete a je bez kosti. U nás se prodává v celku, ale v zahraničí ho většinou porcují na jednotlivé porce, plátky. Pupek je masem, které je u nás opomíjené, přitom se z něj dají připravit velmi lahodné plátky nebo taky steaky.

Hovězí žebra mají velice typickou lahodnou chuť. Hovězí žebra z býka jsou dlouhá skoro metr. Důležité je zaměřit se, z jaké části jsou, protože nejlahodnější jsou ta z břišní části, kde jsou žebra celkem krátká a obalená dostatečným množstvím masa. Při přípravě stačí toto maso pouze osolit a opepřit, tak si je totiž vychutnáme po grilování nejlépe!
Co se týká hovězího krku. Je u nás prodáván v celku. Někteří řezníci ale z této části masa vyřezávají tzv. krční filet. Odborníci doporučují hovězí krk před samotnou úpravou marinovat. Hovězí krk se doporučuje péct nebo právě grilovat. Griluje se vcelku, ale hovězí krk se taky hojně používá do mletého masa.

Zdroj, foto: Grilykrby.cz

Další fotografie ke článku Býk ve vlastní šťávě:

Býk ve vlastní šťávě
Býk ve vlastní šťávě
Býk ve vlastní šťávě
Býk ve vlastní šťávě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je nespravedlivéSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
no není to tak špatné Smajlík
4x šunka
2x bazalka
3x sýr
1x toust
2x toustovač
Obrázek uživatelky
profil
01. 08. 2013 21:17 Sebrán "Toust" za 2 bodů
01. 08. 2013 21:14 Sebrán "Toust" za 2 bodů
01. 08. 2013 21:06 Sebrán "Máslo" za 15 bodů
01. 08. 2013 21:02 Sebrán "Toust" za 2 bodů

ještě šunku a mužu dělat večeřiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sýrSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
01. 08. 2013 21:17 Sebrán "Toust" za 2 bodů
01. 08. 2013 21:14 Sebrán "Toust" za 2 bodů
01. 08. 2013 21:06 Sebrán "Máslo" za 15 bodů
01. 08. 2013 21:02 Sebrán "Toust" za 2 bodů

ještě šunku a mužu dělat večeřiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles