Snad každý ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu látek, které jsou velice prospěšné lidskému zdraví. Čím nám ovoce se zeleninou vlastně prospívají? Díky vitaminům posilují obranyschopnost organizmu, díky rostlinným sterolům snižují hladinu cholesterolu v krvi, díky draslíku zlepšují poměr sodíku a draslíku v těle (a tím chrání srdce), díky vláknině podporují funkci zažívacího traktu. Dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny tak můžeme snížit riziko infarktu myokardu či mozkové mrtvice i předejít nepříjemným zažívacím obtížím.
Ještě více vitaminů…
Ovoce a zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, hrajících v našem organizmu řadu důležitých ochranných rolí. Jednou z nejvýznamnějších je neutralizace negativního vlivu volných radikálů, které vznikají při oxidativních dějích během naší látkové výměny. Vitaminy tedy naše tělo určitě potřebuje, nejlépe přímo z ovoce a zeleniny.
Množství vitaminů přijatých z ovoce nebo zeleniny přitom můžeme značně ovlivnit zpracováním. Pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou, musíme krájení salátů nahradit trháním a jejich přípravu v předstihu nahradit přípravou těsně před konzumací. Vitamin C a kyselina listová se ničí také při tepelném zpracování, které by mělo být šetrné a krátkodobé, nejlépe v páře. Vitaminy A, E a K jsou zase rozpustné pouze v tucích, a proto je naše tělo lépe využije, když si zeleninový salát dochutíme kvalitním rostlinným olejem.
Pět porcí ovoce a zeleniny denně!
Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí jeden čajový šálek s obsahem 80 až 100 g (například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev). Denně bychom tedy měli zkonzumovat nejméně 400 g ovoce a zeleniny.
Že takové množství nemůžeme sníst? Ano, vzhledem k tradici české kuchyně se to zdá být nemožné. Poučme se ale z dovolených na jihu a hledejme tam kromě odpočinku, moře a sluníčka i zdravější výživu. Uvidíme, že to jde! Jako součást pestrého vyváženého jídelníčku pokryjeme doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny například: sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, k tomu dopolední miskou zeleninového salátu, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině. To jsou čtyři porce, k nimž u večeře přidáme ještě jednu – zeleninový salát.
Děti a zelenina
Zeleninu ani ovoce nechtějí jíst hlavně děti. Příčinou bývá nepříjemná chuť a špatný příklad rodičů. Chuť pokrmů vnímá malé dítě mnohem intenzivněji než dospělý člověk – sladká je pro něj přijatelná a nahořklá nebo kyselá je mu naopak nepříjemná. Není proto dobré podávat dítěti kyselé druhy ovoce (pomeranč, kiwi, některá jablka) či nahořklé druhy zeleniny (některé listové saláty, brukvovité rostliny).
Co je naopak velice dobré, to je rodinný zvyk jíst zeleninu jako oblohu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo dezertů. Dítě pak považuje ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy a nebrání se jejich konzumaci. Pokud ovšem sami ovoce a zelenu nejíme, nebude ji jíst ani naše dítě – a můžeme mu vysvětlovat horem dolem, jak je to zdravé!
Vyzkoušejte naše osvědčené salátové recepty!
Caesar salát s kuřecím masem Hellmann´s
Okurkový salát s tuňákem Hellmann´s
Římský salát s krevetami Hellmann´s
Salát s avokádem a špenátem Hellmann´s
Zdroj: Hellmann´s
Notburga
ChytráŽena.cz