Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cukroví, po kterém nepřiberete

29. 11. 2011 | Škola vaření
Pokud máte rádi perníčky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, pracny a další výborné cukrovíčko, ale máte obavy, že po něm přiberete, můžete si letos udělat stejné dobrůtky a přitom nepřibrat ani deko. Cukroví totiž k Vánocům neodmyslitelně patří a jeho konzumace rozhodně nekončí po prvním kousku, protože jeho aroma se line celým bytem a vás donutí uzobávat sladké dobroty celé svátky. Proto si letos upečte cukroví stejně chutné, ale mnohem zdravější. Jistě víte, že například jedno jediné linecké kolečko v sobě skrývá skoro 300 kJ a jedno vosí hnízdo dokonce až 500 kJ.

I když dieta a vánoční cukroví nejde moc k sobě dohromady, tak alespoň trošku si můžete upravit cukroví, aby bylo dietnější. Stačí jen vyměnit několik surovin, a tím si upravíte cukroví, které bude lepší, dietnější a také zdravější. Jen malý talířek plný cukroví totiž vydá za celodenní příjem energie a už byste si nemohla dát oběd, natož večeři. Například při pečení používejte celozrnnou mouku, nemusíte jí nahradit celé množství místo bílé, ale zkuste třeba nahradit jen třetinu a cukroví bude stejně dobré a navíc vás více zasytí, i když má celozrnná mouka stejnou energetickou hodnotu, ale má až 2x více vlákniny a je zdravější.

Také je dobré používat místo živočišných tuků jako je sádlo a máslo tuky rostlinné, nebo je lze nahradit tvarohem, želatinou nebo pudinkem. Hlavně nevymazávejte plech, ale vyložte ho pečicím papírem, tím si ušetříte hodně tuků. Kde nahradit tuky jako máslo za zdravější nebo dietnější alternativou nejde, tak alespoň používejte kvalitní. Výborné jistě budou i druhy cukroví, kde základ těsta netvoří mouka, ale brambory nebo mrkev. Namísto klasického cukru lze použít třtinový cukr. Ten je dobrý nejen pro štíhlou linii, ale také pro zdraví. Pokud doma nemáte třtinový cukr,  můžete použít také javorový sirup, obilný slad nebo med. Určitě to bude menší zlo, než klasický bílý cukr. Můžete jej také nahradit nekalorickým sladidlem.

Pokud chcete mít cukroví dietnější, abyste po něm tolik nepřibrala, není vhodné jej promazávat žádným krémem. I oříšky jsou hodně tučné, proto používejte jen polovinu předepsaného množství, a zbytek nahraďte ovesnými vločkami nebo obilnými klíčky. Také bude lepší alternativou použít sušší základní těsta, které bude buď úplně bez cukru, nebo jen se špetkou či náhradním sladidlem, ale pozor, i po náhradních sladidlech se přibírá, jsou určeny jen pro diabetiky, nikoliv při hubnutí. Také vynechejte buď úplně čokoládu, nebo alespoň místo celého máčení v čokoládě, jí cukroví jen pokapejte. Výborné také bude cukroví z odpalovaného těsta nebo tvarohového těsta. Těsto také lze z části nahradit mrkví nebo jablky, určitě to bude nejen dietnější, ale i zdravější.

I po sladké marmeládě, kterou promazáváte například linecké, se hodně přibírá. I tu můžete nahradit dietnější, nejlépe domácí bez cukru nebo slazenou třtinovým cukrem. Polotučné mléko nahraďte mlékem odstředěným nebo alespoň nízkotučným. Také je dobré si každý kousek vychutnat a ne jíst jeden kousek za druhým, protože i po sebevíc dietnějším cukroví přibrat můžete, protože nikdy nenahradíte všechny suroviny v cukroví tak, aby bylo zcela dietní. Také není vhodné péct cukroví dia, které je určeno pro cukrovkáře, protože není dietní pro vás, abyste nepřibrali, ale je určeno ze zdravotních důvodů. I tak přeji dobrou chuť, protože když přidáte více pohybu, můžete ochutnávat více cukroví.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale raději zůstanu u klasiky. Myslím, že kdybych do svých receptů začala plácat javorový sirup a klíčky výsledek by byl žalostný.To raději vyrazím na nějakou tu túru na běžky a ty přebytečné kalorie spálím.
Ale čte se to dobře, uznávám. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale té celozrnné mouky bych se trochu bála, nevěděla bych čeho kolik přidat a v jakém poměru, neb celozrn.mouka vstřebává více tekutin, vím to když z ní peču koláč tak nestačí 1 hrnek mléka ale musím dát 2 hrnky, jinak je těsto velice tuhé.
PS: kdyby ch po cukroví nechtěla přibrat ani deko tak bych si ho nesměla strkat do pusy ale do...

kapsySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, zajímavé rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný a poučný článek - mohla jsi ho proložit nějakým tím zdravím receptíkem, co máš vyzkoušenéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles