Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit kvalitní vývar

18. 02. 2013 | Škola vaření

Polévky jsou i v dnešní době v mnoha domácnostech stále důležitou součástí jídelníčku. Většinou jsou dobrým úvodem oběda, ale některé mohou být obzvláště v zimě i dobrou samostatnou večeří. Ať už se jedná o čisté vývary nebo například polévky zahuštěné, luštěninové nebo třeba v létě stále oblíbenější ovocné - každý má určitě tu svou nejoblíbenější.

Dnes si povíme něco o masových vývarech, které jsou ceněné především pro svou chuť a dávno už je nepodáváme jen jako posilující polévky nemocným lidem nebo při slavnostních příležitostech.

Jak nejlépe připravit kvalitní masový vývar?

Chuť vývaru záleží na druhu použitého masa a jeho množství. Vývary připravujeme nejčastěji z masa jatečních zvířat (z vnitřností přidáváme játra, slezinu, srdce) a kostí, z drůbeže nebo ryb. Kilogram masa stačí zhruba na 4 - 5 litrů vývaru nebo na 1 - 1,5 litru koncentrovaného vývaru.

jak připravit vývarNa litr polévky dáváme plnou kávovou lžičku soli. Do čistých vývarů přidáváme pro chuť a barvu malý kousek cibule a malé množství zeleniny (v zimě kořenovou - mrkev, celer a petržel, jinak podle momentálně dostupné čerstvé zeleniny nebo můžeme použít i mraženou). Část zeleniny můžeme předem osmažit na tuku - polévka tak získá lepší barvu. Zeleninu vaříme vždy až v hotovém vývaru. Kromě zeleniny přidáváme i kuličky černého pepře.

Do masitého vývaru pokrájíme část uvařeného masa a můžeme přidat různou zavářku: těstoviny, krupici nebo krupky, rýži, upečený svítek, vločky... Oblíbené jsou játrové knedlíčky.

Pár praktických rad pro vaření vývaru:

- pokud chceme mít vývar silný, dáváme libové maso do horké vody a tučné do studené vody. Kosti vkládáme do osolené studené vody. Solíme nejlépe až půl hodiny před koncem varu,

- maso do vývaru předem omyjeme, lehce naklepeme a případně i pokrájíme, aby se dobře vyvařilo,

- potřebné množství vody se dá lehce spočítat: dáme jí tolik, kolik chceme mít talířů polévky plus jeden talíř navíc (na vyvaření),

- po zahřátí zakryjeme (ne neprodyšně) poklicí a vaříme na mírném ohni 2 nebo raději  3 hodiny, kosti 4 - 6 hodin. Při vaření sbíráme s povrchu šedivou pěnu,

- když je při vaření nutné dolít vodu, pak jen vařící, aby se nepřerušil var,

- pokud přidáváme zeleninu a nevaříme ji až v hotovém vývaru, můžeme ji přidat 10 - 15 minut před dovařením vývaru, případně malou část zeleniny vložit pro chuť hned zpočátku,

- uvařenou polévku přecedíme a necháme stát. Poté sebereme tuk na povrchu a polévku slijeme,

- pokud chceme mít čirý bujón, přidáme do vlažného vývaru 2 předem vidličkou rozšlehané syrové bílky. Polévku pak znovu zahřejeme a občas promícháme, až se bílky srazí a zachytí veškeré nečistoty. Stáhneme z ohně a bez míchání necháme vychladnout. Poté vývar opatrně přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno do připraveného hrnce. Vývar zůstane čirý, ale počítejte s tím, že trochu ztratí na síle.

Kromě masových vývarů lze připravovat i zeleninové nebo houbové vývary. Za základ a klasiku je u nás ale stále považován vývar hovězí.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
teda udělat pořádný vývar není žádná legrace, krásně jsi to napsalaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles