Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.10. 2025
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je špenát opravdu zdravý?

31. 07. 2009 | Škola vaření
Že je špenát a mangold skutečně zdravotní „bombou“, o tom asi nikdo nepochybuje. Málokdo však ví, že především tito dva zástupci listové zeleniny kromě vitamínů a dalších nezbytných látek oplývají také dusičnany. Ty se v organismu redukují na dusitany, které se pak v žaludku mohou měnit na karcinogenní látky.

Dusičnany, dusitany a jejich maximální dávky

I přes nepříliš hezky znějící úvod ovšem hned musíme dodat – špenát a mangoldu není v žádném případě nutné zcela vyloučit z jídelníčku. Jen bychom to zkrátka s jejich konzumací neměli přehánět. Je také namístě podotknout, že dusičnany se používají jako hnojivo takřka odnepaměti. Jsou považovány za vysoce účinné především proto, že rostlinám umožňují snadnější syntézu bílkovin a tím tedy rychlejší růst. Jenže pokud se množství dusičnanů zvýší, rostlina je nestačí využít a nahromadí si je do listů – právě do těch listů, které se pak dostanou na náš stůl a které mnohdy konzumujeme bez jakékoli tepelné úpravy.

Dusičnany samy o sobě vlastně tělu neškodí. Ovšem jak již bylo řečeno na začátku, může dojít k jejich přeměně na dusitany – obvykle to bývá kolem 6 % z celkového přijatého množství. A dusitany naopak mohou napáchat v organismu skutečné škody. Pokud se totiž navážou na krevní barvivo Je špenát opravdu zdravý?(hemoglobin), mohou snížit příjem kyslíku a následkem nedostatečného okysličení krve může dojít k cyanóze. Ta se projevuje modrým až modrofialovým zbarvením kůže a zejména u malých dětí může mít rozsáhlé negativní následky.

Odkud pochází špenát?

Špenát pochácí z původně plané rostliny a vypěstovali ho v oblasti Íránu a Afghánistánu. Do Evropy ho přivezli Španělé, ale na polích jsme ho začali pěstovat až ve 14. století. V evropských zemích si získal špenát velkou oblibu a to hlavně své výborné chuti a vysoké výživové hodnotě. Obsahuje vitamín A, E,K, vápník, fosfor, draslík a bílkoviny.

Odkud pochází mangold?

Mangold pochází z Dalmácie a je velmi podobný špenátu. Je o něco větší než špenát a listy jsou tužší s řapíky. Obsahuje provitamín A, vitamín B a C, draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Využití je velmi podobné jako u špenátu, můžete ho využít do salátů, polévek nebo omáček.

Čtěte také:
Co jíst, když chcete stárnout pomaleji?
Jsou antioxidanty lidskému zdraví prospěšné?

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
NápodobněSmajlík.Špenát milujuSmajlík
Aktuální soutěže
Náš tip


Další tipy


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Stříbrňáky