-Komerční sdělení-
Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky.
Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití Kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky - perníku s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z Kysané smetany z Valašska. Všechny recepty se Jirkovi a Vendy podařily na výbornou. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem inspiraci pro rychlé a chutné letní vaření a pečení.
„Po úspěšném natáčení předchozích receptů ve spolupráci s Vendy a Jirkou, jsme se rozhodli připravit a natočit recepty další," říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tentokrát jsme se rozhodli připravit perník vhodný k pohoštění návštěv, pizzu nejen pro děti a vaječnou tlačenku na různé oslavy. Opět jsme využili samozřejmě i produkty naší mlékárny," dodává Radka Benešová.
Vendula Špetlíková je autorkou dvou knih o vaření. V televizním pořadu předávala divákům pohled do své kuchyně a hlavně inspirovala k výzvě Předej to dál! Je zastáncem tradiční české kuchyně a receptů po našich maminkách, babičkách a receptů ze starých kuchařských knih, které střeží jako rodinný poklad. Cílem pořadu bylo, aby se tyto recepty dále předávaly dětem, vnoučatům a rodinným přátelům. Její druhá kniha – Vaříme s Vendy! Recepty na spokojený život vznikla právě na základě tohoto televizního pořadu. Vendy dává svým receptů něco nového, lehkého a svěžího. Přesto zachovává tradiční.
VAJEČNÁ TLAČENKA
Ingredience250 ml nálevu z kyselých okurek
6 lžic majonézy
6 lžic Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
5 vajec natvrdo uvařených
100 g šunky
100 g hrášku
100 g kukuřice
100 g baby karotky
1 červená paprika
2 kyselé okurky
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)
Petrželka, sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící. V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.
Příprava: 10 minut
Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout.
PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Těsto1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
350 g polohrubé mouky
1 celé vejce
1 polévková lžíce oleje
1 čajová lžička prášku do pečiva
Sůl
Postup
Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno. Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
Příprava: 10 minut
Dokončení: 30 minut, pečení
VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY
Ingredience400 g hladké mouky
3 vejce
2 lžíce kakaa
300 g cukru
500 ml podmáslí (kefíru)
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
1 balíček kypřícího prášku do perníku
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička skořice
2 lžíce medu
3 lžíce povidel (do těsta)
Povidla nebo marmeláda na promazání perníku
Postup
Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.
Příprava: 5 minut
Dokončení: 25 minut pečení