8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

24. 04. 2023 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?


Jamón serrano vs. jamón iberico


Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat.

Nejlepší šunka na světě? Jamón!Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát.  Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.


Dělení jamónu ibérico


Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.

- Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.
- Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.
- Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.
Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz



Dělení jamónu serrano


U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel

Dále se pak dělí dle doby zrání:
- Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců
- Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců
- Bodega – doba zrání 9-12 měsíců
- Reserva – doba zrání 12-15 měsíců
- Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců

Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz




Jak si tedy jamón vybrat?


Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico. Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti.

V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.




Další fotografie ke článku Nejlepší šunka na světě? Jamón!:

Nejlepší šunka na světě? Jamón!
Nejlepší šunka na světě? Jamón!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Autíčko
Obrázek uživatelky
profil
První, ale je to asi náhoda. Dnes sběry nesedí.
Obrázek uživatelky
profil
Batoh
Obrázek uživatelky
profil
Peníze Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vstupenka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles