Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oříšky kešu - hořčíková bomba

19. 11. 2012 | Škola vaření
Kešu jsou olejnaté ořechy ledvinovitého tvaru rostoucí na stále zeleném ledvinovníku s jasně oranžovými plody. Stromy ve své domovině, kterou je severovýchodní Brazílie, dosahují výšky až 12 metrů. Běžně se pěstují také v Indii a dalších tropických zemích. Sklízí se většinou ručně a jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků ročně. Mají jedinečnou nasládlou, jemnou chuť a drolivou konzistenci. Obsahují 50 % tuků a téměř 30 % sacharidů (cukrů).

Kešu oříšky mají dobrý vliv na naše zdraví

Skutečnost, že se kešu pěstují jen v oblastech s tropickým podnebím, zvyšuje nejen jejich atraktivnost, ale bohužel i cenu. Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku (maso, mléko a vejce jsou naopak na tento minerál velmi chudé). Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů. Jeho nedostatek zapříčiňuje nervozitu a podrážděnost, dokonce křeče a záchvaty.

oříšky kešuVzhledem k výše uvedeným vlastnostem se jejich konzumace doporučuje v případech nervozity, podrážděnosti, deprese, slabosti a abnormální únavy, ale také při výskytu křečí v dutých orgánech jako je tlusté střevo (podrážděná střeva), děloha (bolestivá menstruace) nebo koronární tepny (angina pectoris). Jsou také skvělým zdrojem zinku, železa, vitamínů skupiny B a vitamínu E, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Obsahují i značný podíl sacharidů, takže tělu rychle dodají energii. Podporují růst buněk, správnou funkci očí a doporučují se při revmatických potížích.

Kešu a jejich konzumace

V Evropě jsou kešu obvykle používány již usušené, opražené, někdy mírně osolené. V Indii je používají čerstvé do rozličných jídel, včetně jehněčího kari, do dušeného masa, jídel ze zeleniny, do nádivek ke kuřatům nebo jako chuťovku do salátů, do koláčů a sušenek. Lze je použít i k přípravě různých krémů a směsí müsli. Běžně jsme zvyklí na opražené ořechy, zdravější jsou ale ty neopražené. Při konzumaci je důležité je pořádně rozžvýkat. Rozemleté slouží k zahušťování omáček a jsou vhodné i na dochucení ovesných nebo rýžových kaší. Z kešu je také výborný olej, který zatím u nás bohužel není k sehnání. Kešu ořechy se nikdy neprodávají nevyloupané, k získání oříšku ze skořápky je totiž nutné dlouhodobé zahřívání.

Vyzkoušejte „Sýrové kuličky s oříšky kešu“

Budete potřebovat 200 g Lučiny, 100 g strouhaného Ementálu, 1-2 lžíce smetany, špetku pepře, kari koření, sůl. Lučinu, smetanu a sůl vyšlehejte do pěny, vmíchejte nastrouhaný Ementál, pepř a kari koření. Z hmoty vytvarujte kuličky, které obalte v sekaných kešu oříškách. Takto připravené sýrové kuličky jsou výbornou chuťovku k vínu i pivu. A pro vaši informaci, z tohoto množství připravíte přibližně 25-30 kuliček.


Kešu oříšky jsou také oblíbenou pochoutkou pro vaše domácí mazlíčky, takže pokud máte doma nějakého papouška, nabídněte mu kešu, určitě mu budou chutnat.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já vlastně ráda všechny oříšky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles