Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?

4. 07. 2013 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Přímé a nepřímé grilování, že jste nikdy nic takového neslyšeli? Možná byste neuměli rychle odpovědět na otázku: „Jak grilujete?“ Ale i přesto byste určitě byli schopní vysvětlit rozdíl mezi těmito dvěma metodami. Není na tom nic těžkého, i když v samotném procesu grilování může jít o zásadní rozdíl. A to jste si možná neuvědomili?!

Někdy si totiž lámeme hlavu tím, co jsme udělali špatně, když se nám maso neugrilovalo správně, zůstalo třeba tuhé, spálené nebo nedopečené. A tady je právě zakopaný pes, co se týče způsobu přípravy! Přímé a nepřímé grilování, to jsou dva základní způsoby přípravy jídla na grilu.

Přímé a nepřímé grilováníPřímé grilování, jak už samotný název napovídá, znamená, že potraviny se připravují přímo nad zdrojem tepla. Tato metoda je rychlou přípravou potravin při vysokých teplotách. Při takovém způsobu je nutností pokrmy pravidelně obracet, což je přirozené a všichni to děláme, aby se pokrm ani z jedné strany nespálil. Takovýto způsob přípravy je vhodný především pro potraviny, pro které je doba přípravy kratší než 25 minut. Což prakticky znamená, že do této kategorie patří steaky, špízy, kotlety, klobásy, zelenina. Potravina připravená tímto způsobem má charakteristickou podobu. Získává totiž povrchovou úpravu v podobě grilovací mřížky, ať už má jakýkoliv tvar. Přímá metoda se používá u grilů na dřevěné uhlí i u plynových grilů.

Nepřímé grilování naopak připomíná spíše přípravu potravin pečením. Ale v případě takového grilování získávají potraviny charakteristickou chuť a vzhled. A takového stavu v troubě nikdy nedocílíme. A jak to vypadá v praxi? Průkopníkem této formy grilování jsou americké grily Weber. Brikety nebo uhlí vydávají teplo, které ale hned neuniká, protože se odráží od poklopu a grilované potraviny tak dostávají teplo rovnoměrně. Proto na rozdíl od přímého grilování nemusíme potraviny obracet. Tato metoda je tedy pohodlnější, ale pozor, není určena ke grilování všech potravin! Tato metoda je vhodná pro potraviny, které se musejí připravovat delší dobu. Takto se rovněž připravují potraviny, které nesmí být vystaveny prudkému přímému žáru, aby nedošlo k jejich připálení nebo vysušení! Do takové skupiny potravin patří například pečínka, žebra, celá kuřata nebo jiné velké kusy masa, ale také naopak například jemné rybí filé!

Zdroj, foto: Grilykrby.cz

Další fotografie ke článku Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?:

Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?
Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?
Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?
Přímo nebo nepřímo? Víte, oč tu běží?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
po olivách bazalka, taky dobré
Obrázek uživatelky
profil
Je tu s Váma sranda,alespoň že máme humor a z toho klikání nezblbnem
Obrázek uživatelky
profil
môžeš aj pre mňa jeden- dohodím Ti rajčinySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
třetí šunčička, ty brďo, jdu si obložit rohlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
2 Smajlík

DCOLGA: a taky se tam většinou nic nenajde Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles