Verze sushi se liší podle kontinentu
Každý kontinent je zatížený na jiné chutě. Původní verze sushi byla velmi prostá, až Evropané a Američani tomu dodali „grády“ po svém. My Evropané jíme sushi rádi se sójovou omáčkou a okurkou. Řada Evropanů si v sójové omáčce namáčí wasabi, ale vězte, že tento zvyk rozhodně nemá s japonskou tradicí nic společného. Američané si recept také vyložili podle svého a k sushi si dopřávají omáčky.Japonci dávají přednost rybám, konkrétně nejrůznějším druhům tuňáků a lososa. Možná vás překvapí, že Japonci si k rybám většinou ani rýži nedávají. Historicky se ryby nasolovali a do rýže jenom zabalovali, aby se maso zakonzervovalo. Odtud název sushi, tedy „kyselá rýže“.
Nejvíce nám chutná úprava maki
Postupem času a díky šíření sushi po celém světě vznikla řada druhů jeho úprav. V Česku se těší největší popularitě úprava maki, jednoduchý druh, který se skládá ze základních ingrediencí – z rýžového základu s řasou, rybou či zeleninou. Nigiri je také známé, jedná se o rýžové válečky, na nichž je položen plátek ryby, nejčastěji losos. Mezi méně známé úpravy patří sashimi, což je jenom syrová ryba, která se namáčí do sojovky nebo wasabi. Pro zručnější kuchaře ještě existuje temaki, jde pouze o modifikaci maki, jen není rýže obalená řasou ve tvaru válečku, ale kornoutu.Sushi dietně?
Sushi se na první pohled jeví jako dietní jídlo. Záleží ale na úpravě. Oblíbené úpravy maki nebo nigiri nemají tak vysokou kalorickou hodnotu jako třeba americká úprava, tzv. California roll nebo různé uramaki. U California roll je řasa uvnitř válečku rýže a to umožňuje další vrstvení, nejčastěji se ještě obaluje v kaviáru.Pojídání sushi se smaženými krevetami a majonézou však taky není ničím výjimečným. Pak pochopitelně nejde mluvit o dietním jídle. Nehledě na to, že losos a tuňák mají srovnatelnou kalorickou hodnotu s hovězím masem. Berme tedy sushi jako plnohodnotné obědové jídlo.
Věděli jste, že…
… sushi není původem z Japonska, ale z území dnešní Číny?… první zmínky o sushi pocházejí z roku 718 n. l., kdy se toto jídlo dostalo do Japonska?
… současná podoba sushi vychází z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu pro občerstvení divadelního publika o přestávkách?
…. po řadu staletí byla příprava sushi považována výlučně za mužskou parketu a věřilo se, že ženská ruka rybu znehodnotí?
Zdroj: DameJidlo.cz