Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů

6. 04. 2019 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

První kurzy se konají již toto sobotu 6. dubna 2019 od 10 a od 13 hodin. Vedou je pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. „První dva roky jsme kurzy pořádali jen o letních prázdninách, ale pro velký zájem je letos rozšiřujeme i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky,“ uvedl ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Kurzy si podle něj oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku“ z různých míst Moravy. „Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti,“ dodává Tomáš Blabla.

kurz pečení frgálůÚčastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.

Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, navíc je prodává i volně přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.

Více informací na www.valachy.cz

kurzy pečení frgálů
















Další fotografie ke článku Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů:

Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů
Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů
Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů
Ve Velkých Karlovicích startují od soboty 6. dubna pravidelné kurzy pečení frgálů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zcela souhlasím, jak jsem psala, nejhorší sběr, pro mě ztráta času :-(
Obrázek uživatelky
profil
9x Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
čas akce
06. 04. 2019 11:38 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:34 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:30 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:25 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:21 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:17 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:13 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:09 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:05 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
06. 04. 2019 11:01 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
Obrázek uživatelky
profil
mně se zatím vede - 11 kousků
Obrázek uživatelky
profil
tak nevím, připadá mi, že to posílají někam jinam, takové intervaly nejsou ani při normálním sbírání
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles