-Komerční sdělení-
K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
První kurzy se konají již toto sobotu 6. dubna 2019 od 10 a od 13 hodin. Vedou je pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. „První dva roky jsme kurzy pořádali jen o letních prázdninách, ale pro velký zájem je letos rozšiřujeme i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky,“ uvedl ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Kurzy si podle něj oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku“ z různých míst Moravy. „Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti,“ dodává Tomáš Blabla.
Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.
Více informací na www.valachy.cz