Postup přípravy receptu Sladové pivo:
Ječmen propláchneme vodou a scedíme.
Mokrý ječmen rozprostřeme na podnose (do výšky cca 15 cm) a přikryjeme navlhčeným plátnem, takto rozprostřený ječmen necháme 3 dny naklíčit.
Naklíčený ječmen rozprostřeme v tenké vrstvě v chladné místnosti a necháme 2 dny proschnout.
Proschlý ječmen pražíme na pánvi za opatrného zahřívání (max. 100 °C), podle délky a teploty pražení získá ječmen různě tmavou barvu (čím déle se praží, tím bude výsledné tmavší).
Upražený ječmen rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme mlýnkem.
Rozemletý ječmen smícháme s vodou, přidáme cukr a chmel.
Tuto směs vaříme 2 hodiny a pak ji přecedíme přes plátno.
Po vychladnutí přidáme kvasinky nebo droždí a necháme kvasit na teplém místě.
V průběhu kvašení odstraňujeme alespoň jednou denně vzniklou pěnu z povrchu.
Po 3 dnech pivo stočíme do lahví, poté necháme nejméně 8 dní uležet.