Postup přípravy receptu Vánoční ovocný koláč:
Jablečnou šťávu uvedeme do varu, přidáme rozinky a nakrájené sušené ovoce a trochu povaříme. Odstavíme a necháme několik hodin uležet. Poté zbylou šťávu slijeme a ovoce necháme odkapat.
Připravíme si první, křehké těsto. Rozdělíme na 3 díly. Jedním dílem vyložíme dno dortové, máslem vymazané formy, druhým dílem vytvoříme okraje, asi 4 cm vysoké.
Připravíme si řídké těsto, do kterého nakonec vmícháme odkapané ovoce a mandlové plátky. Směs nalijeme na křehké těsto.
3 díl křehkého těsta rozválíme a pokryjeme jím směs řídkého těsta.
Žloutek smícháme se smetanou a koláč potřeme.
Pečeme asi 80 - 90 minut při 180°C. Necháme ve formě vychladnout.
Koláč je velmi chutný čerstvý, ale proležený do druhého dne je ještě lepší.
Sušené ovoce se může dát jakékoliv, podle chuti...a koláč se nemusí dělat jenom na vánoce.