Postup přípravy receptu Zapečená quinea:
Pokud nepoužíváte kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.
Nadrobno pokrájíme zeleninu a dáme ji vařit společně s qouinoou v osolené vodě, do které přidáme bylinky. Poměr vody je stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy). Vaříme po dobu 14 - 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme. Milovníci česneku vmíchají 1-2 rozmačkané stroužky česneku.
Uvařené odstavíme a připravíme si zapékací misku, kterou trochu vymažeme například kokosovým nebo palmovým tukem, samozřejmě může být i slunečnicový olej. Nastrouháme si sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu quinoy se zeleninou a na to část nastrouhaného sýru, na to opet qouinou se zeleninou a pak zase sýr. Vrchní vrstva by měl být sýr.
Dáme zapéct na cca 10-15 minut do trouby a quinea je hotová.