8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou

fotka Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou
Vložil:
Porcí:5
Doba přípravy: 120 min
Hodnocení:  ++++++++__
Počet hodnocení: 13

Použité suroviny receptu Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou:

1 kg telecí kýty  | 400 g slaniny  | 200 g másla  | 2 celery  | 2 mrkve  | 2 petržele  | 2 l hovězího vývaru  | 1 l smetany  | 100 g hladké mouky  |  rozmarýn, tymián, bílý pepř, sůl

Postup přípravy receptu Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou:

Maso rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, osolíme, opepříme a svineme do válečku, který převážeme provázkem, prošpikujeme a vložíme do máslem vymazaného pekáče i se zbytkem slaniny. Zasypeme nahrubo nakrájenou zeleninou, lehce osolíme, podlijeme trochou vývaru a asi hodinu a půl pečeme na 180 stupňů. Až maso změkne, necháme ho vystydnout, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky, které před podáváním přihřejeme. A připravíme si omáčku: Zeleninu krátce provaříme s výpekem z masa a bylinkami, a potom do hladka rozmixujeme. Přidáme smetanu a chceme-li omáčku hutnější, zahustíme jíškou. Opět provaříme a podle chuti dosolíme. A chceme-li omáčku skutečně jemnou, na závěr ji přecedíme. Podáváme nejlépe se svátečním knedlíkem.

Rady:
Bylinky můžete použít nejen čerstvé, ale i sušené.
Jíška není vždy nutná, omáčku dobře zahustí i rozmixovaná zelenina.

*

Původní znění receptu podle Magdaleny Dobromily Rettigové:
TELECÍ KEJTA S CELEROVOU OMÁČKOU
Sklepej dobře telecí kejtu, ořež všecky kůžičky, pak seřízni vrchní maso až do kosti a čerstvou slaninou dobře vyšpikuj. Pak vymaž rendlík neb kuthan máslem, vlož maso do něj, trochu posol, přilož celer, petružel a mrkev, nech to dobře přikryté dusit, podlívej po chvílkách hovězí polívkou, až to měkké jest. Uvař v hovězí polívce dva velké celery, jeden zcela doměkka, druhý hezky tuze, jsou-li malé, tedy od každých dva; udělej trochu bílé jíštičky, vlej polívku, v které se celer vařil, do ní a měkce uvařený, dobře rozmíchaný celer v ní smíchej, nech ještě drobet povařit a dej trochu květu. Když to chceš na tabuli dáti, tedy vyndej kejtku na teplou mísu, omáčku vlej do šťávy, v níž se kejtka dusila, dobře zamíchej, pak na kejtku proceď, přituhlý celer pokrájej na koláčky a okolo kejty do věnečka urovnej, vstrč do každého koláčku kousek čerstvé celerové natě, tak to roztomile co věnec vypadá. Může se ovšem takto celá dobře sklepaná kejta připravit, podělí se více hostů, ale není to tak ouhledné, nač se zvláště při vzácném hostu hledět musí.



Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:

Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!




Fotky receptu Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou:

Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s celerovou omáčkou
Fotky vložil: Mangovka 
Hodnocení receptu Kuchařská pohotovost - Telecí kýta s
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !