Použité suroviny receptu Staročeská bílá zelňačka s klobásou:
400 g moravská klobáska
| 400 g kysané zelí
| 280 g očištěných brambor
| 0,5 g kmínu
| 100 g másla
| 120 g hladké mouky
| 250 ml mléka
| 100 g zakysané smetany
| 10 g soli
| 10 g zelené petrželky
Postup přípravy receptu Staročeská bílá zelňačka s klobásou:
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a vaříme do poloměka. Očištěné, opláchnuté brambory, nakrájíme na drobné kostičky přidáme sůl a kmín a uvaříme doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zamícháme ji do předvařeného zelí a společně povaříme. Přidáme vařené brambory, opečenou pokrájenou klobásku, zalijeme mlékem a stále vaříme.
Do hotové polévky vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme a na talíři zdobíme jemně nasekanou zelenou petrželkou.
Fotky receptu Staročeská bílá zelňačka s klobásou: