1 velký květák
| Nálev:
| 1 l vody
| 250 ml 8% octa
| 80 g cukru
| 40 g soli
| 10 ks tablet sladidla Deko
| Koření:
| 1 ks kuliček celého pepře
| 1 ks kuliček nového koření
| 1 ks bobkového listu
Postup přípravy receptu Nakládaný květák:
Očištěný květák nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vodě do poloměkka. Sklenice naplníme květákem a zalijeme nachystaným lákem. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic). Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu (85 °C). Po uplynutí předepsané doby (25 minut) sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.