Použité suroviny receptu Angreštový koláč se smetanou:
500 g angrešt
| 250 g máslo
| 250 g cukr moučka
| 3 ks vejce
| 1 ks vanilkový cukr
| 300 g hladká mouka
| 1 ks kypřící prášek
| 100 ml smetany ke šlehání
| cukr na posypání
| tuk a hrubá mouka na formu
Postup přípravy receptu Angreštový koláč se smetanou:
Angrešt dobře očistěte, omyjte a osušte. Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání do pěny rozklepněte vejce a vsypejte vanilkový cekr. Nkonec do těsta vmíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem a přilijte tekutou smetanu ke šlehání.
Dvě kulaté koláčové formy důkladně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Naplňte je těstem a na povrch naskládejte kuličky angreštu. Naplněné formy s koláči vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C asi 20 minut předpékejte. Pak povrch posypejte hrubým krystalovým cukrem, teplotu snižte na 160 °C a koláče dopečte do růžova, asi 20 minut. Hotové nechte vychladnou ve formách a nakonec je nakrájejte.
Místo angreštu můžete použít i jiné ovoce, např. rybíz, a to i mražený.
Fotky receptu Angreštový koláč se smetanou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!