Postup přípravy receptu Slovenské halušky:
Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte vychladnout.
Poté brambory nastrouháme na jemném struhadle, přisypeme mouku, rozklepneme vejce a vypracujeme těsto. Pokud je těsto hodně husté, můžeme přidat trochu zakysané smetany, nebo přidat lžíci jogurtu.
Těsto vyválíme na placku cca 1 cm silnou a rozkrájíme na pruhy.
Z nich odkrajujeme kousky - halušky a vsypeme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Mícháme, aby se nám halušky nepřilepily ke dnu.
Po pár minutách vyplavou na hladinu a jsou hotové.
Brynzu dáme do kastrolu a na mírném ohni ohřejeme. Zalijeme smetanou a ještě krátce prohřejeme až vznikne hladká omáčka.
Částí přelijeme halušky, aby se nelepily k sobě. Zbytek dáme do misky a každý si polévá halušky podle chuti.
Při podávání je možné Slovenské halušky navrch polít opečenými škvarky, nebo osmahnutou slaninou.