1 balíček bílých fazolí
| 1 lžíce másla
| 1 lžíce mouky
| 1 cibule
| 2 ks bobkového listu
| 1/2 malé lžičky mletého černého koření
| dle potřeby masový nebo zeleninový vývar
| 2 stroužky prolisovaného česneku
| 1 dl smetany
| 1 malá lžička soli
| 1 malá lžička cukru
| 1 malá lžička octu
Postup přípravy receptu Bílé fazole se smetanou:
Bílé fazole necháme několik hodin odmočit. Pak vodu slijeme, přilijeme masový nebo zeleninový vývar a vaříme do měkka. Přidáme bobkový list, mleté černé koření. Když máme fazole měkké, uděláme si jíšku.
Cibulli nakrájíme najemno, zpěníme na másle a vmícháme mouku, za stálého míchání přilijeme jíšku do vařících fazolí. Dále přidáme 1 dl smetany a za stálého míchání chvilinku povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česenek, dochutíme solí, dle chuti octem a cukrem.
Podáváme s párkem nebo klobásou a také pečivem.