Postup přípravy receptu Bramborové pyré se sázenými vejci:
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, propláchneme, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme lžíci másla, rozmačkáme mačkadlem na kaši, přilijeme vlahé mléko a vyšleháme na jemnou kaši.
Mrkev očistíme, omyjeme ji a nakrájíme na kostičky. Přelijeme vařící osolenou vodou a asi 5 minut vaříme. Mrkev slijeme a necháme okapat. Opereme petrželku, osušíme ji, otrháme lístky a nasekáme. Troubu rozpálíme na 180 °C.
Do bramborové kaše přimícháme mrkev s petrželkou a dáme do zapékací mísy nebo pekáčku. V kaši vyhloubíme 4 důlky a rozklepneme do nich vejce. Slaninu nakrájíme na nudličky a kaši jimi posypeme. Navrch poklademe vločky másla a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 20 minut.
Bramborové pyré se sázenými vejci rozdělíme na talíře a podáváme se zelinovým salátem nebo kompotem.