500 g polohrubé mouky
| 2 lžíce cukru
| 1 lžíce másla
| 1/3 l mléka
| 20 g droždí
| 1 vejce
| dle chuti: povidla
| 1 strouhaný tvaroh
| dle chuti a potřeby: moučkový cukr
Postup přípravy receptu České vdolky:
Do prosáté mouky uděláme důlek a vlijeme kvásek, který jsme připravili ze dvou lžic mouky, dvou lžic cukru, dvou lžic mléka a rozdrobeného droždí. Přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, vejce a mlékem zaděláme středně tuhé těsto. Dobře propracujeme, poprášíme moukou a necháme kynout přikryté utěrkou nebo ubrouskem. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, zakulatíme v bochánky a přeneseme je na vymazaný plech. Necháme mezi nimi mezery a pomoučenou rukou bochánky trochu rozmáčkneme. Po kynutí je dáme péci. Dozlatova upečené vdolky na rovné straně mažeme povidly a sypeme strouhaným tvarohem a cukrem.