Postup přípravy receptu Chilli smažený sýr s paprikovými hranolky:
Sýr na smažení (eidam, hermelín, sýr taveného typu, aj.) nakrájíme na menší kusy - čtverce, trojúhelníčky, hermelín rozkrojíme na půlkruhy. Papriku očistíme, zbavíme semínek a nitek. Nakrájíme ji na tenké delší nudličky.
Připravíme si klasický trojobal. Hladkou mouku, strouhanku a vejce, které rozšleháme spolu se cayenským pepřem, solí a nasekanou sušenou chilli papričkou. Množství chilli papričky volíme podle toho, jak moc pálivé sneseme. Přidáme sušenou petrželku. Sýry obalíme nejprve v hladké mouce, poté v ochuceném vajíčku a strouhance, postup vejce - strouhanka ještě jednou zopakujeme. Necháme chvíli proležet.
Mezitím si na vymazaný plech (olivovým olejem) rozložíme hranolky, hustě posypeme paprikovými nudličkami a bylinkovým kořením. Zapékáme v silně vyhřáté troubě do zezlátnutí. Hranolky i paprikové nudličky by měly být křupavé.
Během pečení začneme se smažením sýrů. Rozpálíme si větší množství olivového oleje a chilli sýry osmažíme dozlatova.
Chilli smažený sýr podáváme s paprikovými hranolky a zeleninovou oblohou. Kdo má rád, přidá si tatarskou omáčku, majonézu či jogurtový dresink.
Sušenou petrželku můžeme přimíchat i do strouhanky. Přípravou sýru i přílohy na olivovém oleji dodáme pokrmu mnohem lepší chuť.