Postup přípravy receptu Fazolový salát s tuňákem a rajčaty:
Fazole máčíme přes noc v 2,5 litru oleje, V téže vodě je druhý den přivedeme k varu. Přidáme oloupanou cibuli s vetknutým hřebíčkem a bobkovým listem. Vložíme tymián a na kousky nakrájený 1 stroužek česneku. Vaříme doměkka asi 1 hodinu. Na zálivku najemno nasekáme zbývající česnek a sardelové řezy. Do mísy vlijeme oba druhy octa. Přidáme sůl, pepř, česnek a sardelové řezy. Šleháme a po kapkách přidáváme olej. Fazole scedíme a necháme na sítě okapat. Vývar zachytíme. Fazole zamícháme do zálivky, přilijeme trochu vývaru a necháme nejméně 30 minut odležet. Rajčata spaříme, sloupneme, rozpůlíme a zbavíme semen. Dužninu nakrájíme na kostičky. Bazalku nakrájíme na jemné nudličky. Před podáváním do fazolového salátu zamícháme rajčata, bazalku a maso tuňáka rozebrané vidličkou. Výrazně ochutíme a posypeme pepřem.