Nejdříve si připravíme nádivku. Do utřeného másla zašleháme žloutky a vejce, poté přidáme nasekanou petržel, trochu muškátového květu, pepře, soli a jednu nastrouhanou hořkou mandli. Do této směsi lehce vmícháme opražené kostičky housky, které jsme zvlhčili smetanou, pokrájené holubí vnitřnosti, plátky mandlí, trochu mouky a strouhanky a můžeme začít plnit: do holoubat, která jsme zbavili krků a křidélek, pomocí cukrářského sáčku vpravíme nádivku a otvor spíchneme párátkem. Naplněná holoubata osolíme, přelijeme rozpuštěným máslem a pečeme 40 minut až hodinu na 180 stupňů. Ideální přílohou jsou nové brambory, které můžeme doplnit restovanou zeleninou.
Poznámky a rady:
Hořkou mandli lze nahradit jádrem meruňkové pecky.
Místo holubích vnitřností můžeme použít kuřecí.
Nemáme-li holoubata, můžeme stejnou nádivkou naplnit kuře.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!