Postup přípravy receptu Lehký těstovinový slaný nákyp s tomatovým výtažkem:
Do mouky přidáme rozšlehaná vejce a vypracujeme tužší těsto. Pak těsto nastrouháme na jemném struhadle, a vsypeme ho do vařícího se osoleného mléka. Strouhání v mléce rozvaříme na hustou kaši. Máslo utřeme do pěny a pak ho přidáme do vychladlé těstovinové kaše. Do hmoty pak zapracujeme spařená a oloupaná rajčata, omyté a jadřinců zbavené papriky, vše pokrájené na tenké nudličky( julliene ). Přidáme utřený česnek a rozšlehané žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, ktrerý lehkým převracením zapracujeme do nákypové hmoty. Hmotu pak vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě ve vodní lázni, asi 3/4 hodiny.
Tomatový výtažek:
Zpěněnou cibulku, protlak a čerstvé tomaty propasírujeme přes síto. Přidáme sůl, česnek, a pepř. Jako vložku můžeme přidat proužky papriky. Vše krátce povaříme.
Na porci klademe 2 - 3 plátky nákypu na omáčku. Zdobíme oloupaným tomatem.