600 g hříbků nebo jiných hub
| 1 větší cibule
| 1 lžíce vepřového sádla
| 60 g hladké mouky
| 0,8 l vývaru z masa nebo kostí
| 1 lžička sladké mleté papriky
| pepř
| majoránka
| sůl
| kmín
Postup přípravy receptu Lesnický houbový guláš:
Houby očistíme, případně kloboučky oloupeme, nakrájíme na kostky, opláchneme v tekoucí vodě a necháme na cedníku okapat. Na polovině sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme mletou papriku a po zapěnění zalijeme vývarem z masa. Na tento základ vložíme připravené houby, osolíme je opepříme, přidáme přesekaný kmín a drcenou majoránku a pod poklicí dusíme 20 minut. Pak zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a zbylého sádla a krátce povaříme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo černý chléb.