1 středně velký lilek
| 4 nové brambory
| 1 lžice sádla
| kousek anglické slaniny
| 1 cibule
| podle chut sůl
| 1 petrželova nať
Postup přípravy receptu Lilek po česku:
Lilek i se slupkou nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Osolíme je a necháme opotit 20 minut. Pak je vymačkáme (lilek obsahuje hodně malinkých vzduchových bublinek, když vzduch nevymačkáme, bude lilek při vaření buď suchý nebo nasákne mastnotou). Na pánvi rozehřejeme sádlo (olivový olej) a lilek na něm orestujeme. Restujeme stále na plný výkon vařiče. Mezitím si očistíme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka v osolené vodě se snítkou petrželové natě. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenčí půlkolečka. Slaninu (uzené tofu) nakrájíme na kostičky a společně s cibulkou osmažíme dozlatova. (V případě tofu smažíme na oleji.) Až máme lilek pěkně měkký, odstavíme ho, zamícháme do něj lehce rozmačkané brambory a restovanou cibulku se slaninou. Dosolíme podle chuti.
Fotky receptu Lilek po česku:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!