Použité suroviny receptu Lívance se šlehačkou a borůvkami:
0,25 l mléka
| 10 g droždí
| 200 g hladké mouky
| 1 vejce
| 80 g moučkového cukru
| 60 g másla
| 100 g smetany ke šlehání
| 200 g borůvek
| sůl
Postup přípravy receptu Lívance se šlehačkou a borůvkami:
Droždí rozmícháme v malém množství vlažného mléka, přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Vzniklý kvásek necháme na teple vykynout. Poté ho zamícháme s vejcem a zbytkem vlažného mléka se špetkou soli do zbývající mouky až nám vznikne řidší těstíčko. Necháme ho částečně nakynout a na pánvi s rozpuštěným máslem smažíme malé lívance. Čerstvé nebo zmrazené borůvky posypeme cukrem a necháme až začnou poštět štávu. Ještě teplé lívance pocukrujeme, dokola nastříkáme ušlehanou smetanu a dovnitř zdobíme borůvkami. Podáváme ihned na stůl.