Postup přípravy receptu Kedlubnový nákyp:
Oloupané kedlubny nakrájíme na menší hranolky, vložíme je na rozehřáté máslo, osolíme a podlijeme vývarem. Dusíme je asi 10 min. Z másla a polohrubé mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme mlékem, osolíme, okořeníme a vymícháme na řidší kaši. Do téměř vychladlé kaše zamícháme postupně žloutky, podušené kedlubny a šunku nakrájenou také na malé hranolky. Nakonec přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Směs nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací nádoby, ještě pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 až 30 minut. Podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo jako hlavní jídlo s brambory a zeleninovým salátem.