Postup přípravy receptu Oříšková štola :
Mouku nasypeme do mísy, osolíme a uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme k němu jednu lžíci cukru a polovinu mléka. Zamícháme, necháme vzejít na teplém místě a nalijeme do důlku v mouce.
Tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Zbylé mléko, mandle, cukr, vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru smícháme přidáme tuk a dáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto a přiklopené necháme asi 30 minut kynout.
Vál pomoučíme, posypeme ořechy a mandlemi, na ně vyklopíme těsto a pečlivě zapracujeme. Vytvoříme typický tvar štóly. Necháme 10 minut kynout na plechu. Troubu předehřejeme (elektrika 175 st. C. plyn 2), vložíme do ní plech se štólou a pečeme přibližně 50-60 minut.
Hotovou štólu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem nebo sekanými oříšky.