Postup přípravy receptu Pikantní vánoční kapr:
Rybu očistíme od šupin, vykucháme, pečlivě vymyjeme, odstraníme hlavu, ocas, ploutve a nakrájíme na jednotlivé porce. Z hlavy, ploutví a odřezků uvaříme silný vývar. Jednotlivé porce ryby pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut odležet. V misce smícháme 3 lžíce plnotučné hořčice s 1 lžící citronové šťávy, zalijeme lžící oleje, přidáme přiměřeně chilli, opepříme a osolíme podle své chuti. Směsí potřeme kapří porce obalené v mouce, poté je obalíme ve strouhance a pomalu dorůžova osmažíme na mírně rozehřátém oleji na pánvi. Osmaženou rybu lehce podlijeme vývarem, pánev přikryjeme pokličkou a dodusíme doměkka.
Jako přílohu podáváme bramborový salát nebo hranolky.