Postup přípravy receptu Oháňková polévka:
Očištěnou oháňku nasekáme na kousky (2 kousky na porci) a dáme do osolené vody vařit. Po 1,5 hodině vaření přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a cibuli, polévku okořeníme divokým kořením a vaříme do měkka. Mezi tím omyjeme a očistíme od semen a žeber papriky, nakrájíme je na kousky, oloupeme rajčata, překrájíme je na čtvrtky, očistíme a opláchneme žampióny a rozkrájíme je na plátky. Zeleninu i houby zavaříme do polévky, povaříme ještě asi 10 minut, dosolíme, přidáme stopku vína Madeira a odstavíme. K oháňkové polévce podáváme čerstvý chléb.
Vaříme-li hovězí oháňku v osolené vodě s kořenovou zeleninou a cibulí v tlakovém hrnci, zkrátí se doba varu o polovinu; další postup je pak stejný.