1 l vývar z kostí
| 80 g máslo
| 1 cibule
| 100 g hladká mouka
| 200 g sterilovaný hrášek
| 0,2 l smetana
| 100 g šunka
| 1 žloutek
| špetka polévkové koření, sůl, pepř
Postup přípravy receptu Pražský hráškový krém:
Na větší části másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Pak zalijeme vývarem z kostí, dobře našleháme, přidáme rozemletý hrášek, osolíme opepříme a necháme za stálého míchání asi 15 minut vařit. Před koncem varu přidáme smetanu a polévku procedíme přes jemný cedník. Před podáváním dochutíme polévkovým kořením, přidáme na kostičky nakrájenou šunku podušenou na zbylém másle, zjemníme žloutkem a už nevaříme.