1. Neslazené kondenzované mléko důkladně prošleháme s plnotučným mlékem, žloutky a vanilkovým cukrem. Potom vložíme hrneček se žloutkovým mlékem do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pozor, v žádném případě se nesmí vařit.
2. Hustý krém odstavíme z ohně, přidáme do něj slazené kondenzované mléko a za občasného míchání necháme v pokojové teplotě vychladnout. Poslední vlijeme rum.
3. Vaječný koňak nakonec ještě jednou promícháme, plníme jím předem připravené čisté lahve, uzavřeme a uložíme v chladu. Pokud si "vaječňák" připravujeme hodně dopředu před svátky, nikomu neříkáme, kam jsme ho uložili, jinak do Štěpána nic nezbude...
Další výborný vaječný koňak:
Vařený vaječný koňak
Výborný domácí vaječný koňak
Kávový vaječný koňak
Vaječný koňak ze žloutků a celých vajec