Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 potravin, bez kterých se na podzim neobejdete...

27. 11. 2020 | Škola vaření
S příchodem podzimu se na našich talířích objevuje i celá řada sezónních potravin od dýní přes švestky až po ořechy. Jistě i vy máte své oblíbené recepty, jak tyto podzimní dobroty zpracovat. Nebojte se však experimentovat! Poradíme vám, jak vytvořit netradiční delikatesy...
 

1. Dýně

Oranžové bachraté plodiny jsou nejen nepostradatelnou součástí Halloweenu, kdy děti z vydlabaných dýní vyrábějí svítící strašidelné hlavy, ale zároveň tato zelenina tvoří nedílnou složku podzimního jídelníčku. Zkuste například nakrájet na plátky dýni Hokkaido a ochutit ji různými čerstvými či sušenými bylinkami – a dát zapéct do trouby. Chutná samotná, jako příloha, nebo jako součást sýrového talíře. Kontrast vytváří například s chuťově výraznými sýry a to včetně vyzrálých ovčích.
 
podzimní vařeníVyzkoušejte...  
Dýně Hokkaido plněná pórkem a sýrem
Troubu rozehřejte na 190 stupňů, na pánev dejte 50 g másla a orestujte 2 velké pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka. Jakmile se začne pórek restovat, přikryjte pánev pokličkou a duste po dobu asi 10 minut. Odstavte z plamene a přidejte lžičku hořčice, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce čerstvé smetany a 125 g sýru nakrájeného na kostičky, ochuťte solí a pepřem. Vezměte 4 dýně Hokkaido, a pokud bude třeba, lehce seřízněte spodní část tak, aby stály. Z vrchní části odřízněte pokličku, dejte pozor, aby se nerozbila, a odložte ji stranou. Vnitřek dýně očistěte lžící a naplňte směsí pórku a sýrů. Přiklopte pokličkou a pečte v troubě na pekáči po dobu asi 45 minut, dokud nebude dužina měkká.
 

2. Řepa

Tato červená podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů a vitaminů a podporuje imunitu. Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje.
 

3. Brambory

Vůně pečených brambor v popelu dohořívajícího ohně dotváří idylický podzimní obrázek, jako by pocházel ze štětce Josefa Lady. Sklizeň brambor na polích vrcholí obvykle v září či říjnu, proto se bramborové hlízy dostávají v tomto ročním období často na talíř – a to v různých podobách. Pečení je pouze jedna z mnoha úprav – lze je vařit oloupané i ve slupce, připravit šťouchané s cibulkou nebo vytvořit kaši ochucenou hráškem, strouhaným sýrem, pórkem či česnekem. 

4. Jablka

Patří mezi nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás, proto jistě i v okolí vašeho bydliště najdete sad, kde je lze pořídit – anebo vám možná dokonce roste jabloň přímo na zahradě.  Plody lze využít u předkrmů, hlavních jídel, zákusků, jsou z nich výborné mošty i pyré. Vedle vitaminu C obsahuje také pektin, tedy vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení.

5. Hrušky

Protože jsou hrušky plné vody i vlákniny, čistí střeva, pomáhají v hydrataci a mají močopudné, žlučopudné i detoxikační účinky. Proto jsou oblíbenou součástí diet, jelikož zasytí a zachrání nás, když „nás honí mlsná“. Jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Stejně jako u jablek z nich můžete vysušit „křížaly“, anebo je zavařit na kompot a pochutnávat si na nich celou zimu.
 

6. Švestky

Co by to bylo za podzim bez vůně povidel? Výborné jsou i syrové, ale také sušené, které můžete mlsat místo nezdravých bonbónů. Jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a detoxikují. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu.
 
 

7. Ořechy

Hnědé ruce člověka prozradí – jistě byl sbírat ořechy! Na přelomu září a října byla jejich sezóna... Zelená slupka sice kůži zbarví typickým odstínem, ale „úlovek“ za to stojí. Ořechy jsou zdrojem  zdravých nenasycených tuků a kvalitních bílkovin, mají příznivý vliv na srdce, krevní tlak i cholesterol – ale také na nervovou soustavu! Ne nadarmo se tvar vlašského ořechu přirovnává právě k mozku... Dokonce se o nich hovoří jako o prevenci Alzheimerovy nemoci a školákům zase pomáhají v učení. A nezapomeňte si nepoškozené půlky skořápek schovat na výrobu dekorací...
 
Vyzkoušejte...   Švestky, ořechy a gorgonzola
Do vodní lázně namočte asi na 10 minut pár sušených švestek. V misce vymíchejte krém ze 100 g mascarpone, 80 g gorgonzoly a deset nasekaných ořechů. Otevřete švestky, aniž byste je úplně rozpůlili, a otvor naplňte směsí. Na ozdobení dejte na každou švestku ořech a servírujte jako  předkrm.
 

8. Houby

Výpravy s proutěným košem do lesa se stává na podzim oblíbenou kratochvílí Čechů. Jenže co s nasbíranými úlovky? Abyste je uchovali na pozdější časy, můžete je zavařit či usušit, ale také je lze zpracovat čerstvé v podobě nejrůznějších pokrmů. Pokud vám smaženice a houbová polévka již „lezou ušima“, zkuste něco netradičního, třeba houbový dort se sýrem...
 

9. Máslo

Zatímco k létu patří lehké pokrmy, v chladnějších měsících vítězí touha se zahřát a přicházejí na řadu různé zeleninové krémy, vydatná jídla a tučnější sýry. Proto se nebojte do kulinářských specialit zařadit klasické máslo s vysokým podílem tuku. Obsahuje mimo jiné i vitamin D, jehož přísun se s ubývajícími slunečními paprsky snižuje. Přitom je důležitý pro získání energie a vitality.
 
Vyzkoušejte...   Ochucené máslo s bylinkami
Máslo (200 g) nakrájejte na kostky a nechte změknout. Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte hrst bylinek (např. petrželka, pažitka, tymián či oregano) nadrobno, s máslem a 3 stroužky prolisovaného česneku promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Osolte dle chuti a buď rovnou servírujte, nebo dejte ve fólii ztuhnout do lednice.

10. Zelí

Tato listová zelenina patřila po staletí k základům staročeské kuchyně a je i součástí mnoha regionálních specialit, jako je například valašská kyselice, krkonošské kyselo či jihočeská cmunda po kaplicku. Naše prababičky dobře věděly, proč zelí zařadit do jídelníčku – je totiž plné vitaminu C a pomáhá nám zlepšit imunitu v období, kdy začínají útočit podzimní neduhy.
 
Vyzkoušejte...   Zelí se špekem a pancettou
Kostičky špeku nebo pancetty zprudka opečte společně se zelím na pánvi, podlijte bílým vínem a nechte ho odpařit, podávejte s rýží a krémem z balsamicového octa anebo s klasickou klobásou.


Zdroj, foto: Gran Moravia
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !