Káva není víno, aneb když archiv neznamená kvalitu
Pokud neodoláte nákupu výhodných velkých balení mleté kávy, zamyslete se, zda se vám takový nákup opravdu vyplatí. Pokud totiž z této zásoby nepřipravujete kávu denně, pak se připravujete o požitek z kávy, která časem při dlouhém skladování vyčpí a ztratí tak svou chuť i aroma. Nakonec budete po dlouhou dobu pít kávu, která nejenže nevoní, ale ani nechutná, jak by mohla. Pokud navíc skladujete kávu v nevhodných podmínkách, např. v nedostatečně uzavřené nádobě nebo ve vlhkém prostředí, může žluknout. Také nezapomínejte, že pražená káva je dokonalý pohlcovač pachů, můžete si tak časem dopřát kávu, která s kávou nemá již nic společnéh.Najemno či nahrubo mletá káva
Většina lidí při nákupu kávy nerozlišuje hrubost jejího namletí, ta je přitom při přípravě dobré kávy zásadní. Pokud připravujete kávu v pákovém kávovaru na espresso, pak použijte jemně mletou kávu, protože na ni působí velký tlak a voda přes kávu protéká jen několik vteřin. Pokud ale pijete kávu překapávanou, pak zvolte hrubě mletou kávu, protože voda přes kávu protéká déle.Mléko do kávy, u nás i sušené a salko
Některé druhy mléka se ke kávě vůbec nehodí, zatímco jiné naopak podporují její chuť. Českou specialitou a opravdovým prohřeškem je stále ještě salko či sušené mléko, které kávu moc dobře nedoplňuje. Častým nešvarem je rovněž používání nízkotučného nebo odstředěného mléka, které má jen málo z vlastností dobrého mléka. Nejlepší volbou ke kávě je mléko plnotučné a to ohřáté, aby nápoj neztratil svoji teplotu. V domácí přípravě lze plnotučné mléko nahradit smetanou. O tom, že by vše mělo být maximálně čerstvé, není asi nutné hovořit.Český Turek
Stálicí v mnoha českých domácnostech je turek, poctivá česká lógrová káva. Horká voda je zde příliš dlouho v kontaktu s kávou, kdy dochází k uvolňování mnoha škodlivin, které vznikly při pražení, a přebytečného kofeinu. Pokud připravujete kávu tímto způsobem, doporučuji ji přibližně do dvou minut od zalití oddělit od lógru, aby se zastavilo louhování látek, které kávu kazí. A právě kvůli možnosti oddělit kávu od logru doporučuji milovníkům turka přejít na přípravu kávy ve french press. Navíc pokud kávu zaléváte příliš horkou vodou, zničíte v ní vše dobré. Teplota vody by neměla přesáhnout 94° C. Této teploty docílíte, pokud vodu po uvaření necháte cca jednu minutu odstát.Zdroj, foto: CrossCafe