Nekombinujte
Příjem slaných jídel a pochutin stimuluje žízeň. Je nutné mít se na pozoru a odolat nutkání, které hrozí zejména u dětí a náctiletých, aby neměly nutkání hasit ji sladkými nápoji, jako jsou džusy či kolové nápoje. Dlouhodobá nestřídmost je cestou k obezitě. Pokud si výjimečně chcete zahřešit, vykompenzujte to pohybem na čerstvém vzduchu.
Pozor na obsah soli
Společnost pro výživu ČR doporučuje příjem soli do 5–6 g na den u dospělého jedince, zkuste proto sáhnout po jemně solených brambůrcích nebo nesolené variantě. Věděli jste, že chipsy a brambůrky nejsou to samé? Brambůrky na rozdíl od chipsů nejsou blanšírovány, tedy zbavovány škrobu a cukru, které jsou nositeli chuti. Není potřeba lupínky následně tolik solit, či dochucovat, protože samy o sobě dobře chutnají. Blanšírování používají výrobci chipsů, aby standardizovali proces smažení a mohli používat širší spektrum odrůd brambor.
Stop palmovému oleji
Při výběru slaných pochutin čtěte pozorně etiketu a ověřte si, na jakém druhu oleje byl výrobek připraven. Například řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8 %), naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (zhruba 61 %) a přibližuje se tím doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3.
V takových 100 g palmového oleje je skoro 50 g nežádoucích nasycených mastných kyselin, zatímco ve stejném množství oleje řepkového je jich kolem 7 g. Jak ukazují nové poznatky o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového.
Při sledování filmu mozek vypíná
Jedno z podceňovaných nebezpečí se skrývá v odvedení pozornosti. Když sledujete televizi, mozek se zaměří na to, co se odehrává na obrazovce a rozptýlí tak vaše soustředění. Automaticky tak přijímáte jídlo a nápoje ve větším množství, než byste zkonzumovali, když byste věnovali jídlu plnou pozornost. Pokud chcete chroupat slané pochutiny při sledování filmu, dejte si je do malé misky.
Zdroj, foto: Hobža brambůrky