Jehněčí maso, i přes svoji vynikající chuť a příznivé výživové vlastnosti, nepatří v našich zeměpisných šířkách mezi obvyklá masa. Na rozdíl od vepřového masa obsahuje mnohem méně tuku, je tak vhodné pro ty, kteří se chtějí zdravě stravovat a hlídají si svůj cholesterol. Díky svým výživovým látkám je jeho konzumace doporučována i sportovcům, těhotným a kojícím ženám a dětem. Výživovými specialisty je maso doporučováno do jídelníčku zahrnovat zhruba 2 – 3x týdně.
Při nákupu dbejte na jeho čerstvost a původ, proto jej kupujte v takových řeznictvích, kde víte, že mají celý den odbyt. Jehněčí maso obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a je zdrojem mnoha dalších látek, které jsou nezbytné pro naše zdraví.
Které to jsou a na co všechno má konzumace jehněčího masa vliv?
1) Zdravý růst a vývojPro svůj vyvážený nutriční podíl je jehněčí maso doporučované zejména během těhotenství a kojení. Přítomné omega-3 a 6 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy. Jehněčí je také jedním z nejhodnotnějších zdrojů lehce vstřebatelného železa, které je důležité pro krvetvorbu, metabolismus a vývin mozku. Bílkoviny červeného masa také daleko lépe podporují vstřebávání zinku, který je nezbytný pro růst, obranyschopnost organismu a hojení ran.
2) Prevence civilizačních onemocnění
Konzumace jehněčího masa je vhodná také pro ty, kteří mají potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Svým složením pomáhá podporovat činnost nadledvinek, stimuluje tak produkci jejich hormonů. Maso jehňat je dobrým zdrojem již zmíněných omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a redukují tak možnost vzniku aterosklerózy. Spolu s antioxidanty je přítomnost omega-3 kyselin důležitá pro podporu kognitivních funkcí člověka, proto by ho měly do svého jídelníčku zařadit také starší osoby.
3) Bohatý zdroj vitaminů skupiny B
Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a je obzvlášť bohatým zdrojem vitaminu B12. Ten je přirozeně obsažen jen v potravinách živočišného původu. Vitaminy této skupiny se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé se podílejí na správné funkci mozku, jiné na zabezpečení funkcí zraku, další napomáhají distribuci energie v organismu nebo se podílí na tvorbě červených krvinek.
4) Zdravý a vyvážený jídelníček
Libové jehněčí maso je pro svůj vysoký podíl bílkovin a naopak nízký podíl tuků doporučováno zejména těm, kteří se chtějí zdravě stravovat, a také pacientům, kterým naordinoval lékař dietu se sníženým obsahem tuků. Jehněčí proto konzumují s oblibou sportovci, kteří potřebují vyživit svalová vlákna a přijímat nižší množství tuku.
5) Jídlo které chutná
Jehněčí maso je šťavnaté, křehké a chutné. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Dá se z nich připravit mnoho chutných receptů pro celou rodinu. K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko či hřbet, na dušení jsou vynikající bok nebo koleno.
Zdroj, foto: Globus