1. Máslo na první pohled? Čtěte!
Vyhněte se náhražkám. Když si chcete koupit máslo, neměl by výrobek obsahovat rostlinné tuky. Někteří výrobci využívají tradice balit máslo do typického alobalu. Ale pozor! Ne vždy je v něm skutečné máslo. To pravé by mělo obsahovat minimálně 80 % a maximálně 90 % tuku. Nezapomeňte však, že takový tuk je živočišný a většina z nás ho má ažaž! Proto udělejte podél regálu další dva kroky.2. Margarín jen kvalitní
Nedávná analýza tuků ukázala, že kvalita margarínů v českých obchodech je na velmi dobré úrovni. Jak vybrat ten skutečně dobrý? Kvalitní margarín se vyrábí ze směsi různých olejů. Díky řepkovému olejimají kvalitní margarínyvysoký obsahomega 3 mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nedostatek. Kvalitní margarín zároveň musí obsahovat minimum trans mastných kyselin. Maximálně jedno procento! Margaríny zavedených značek takové pravidlo většinou splňují.3. Ztužené tuky nechte být
Ukazuje se, že si dlouhodobě pleteme ztužené tuky s margaríny. Jenže mezi nimi je zásadní rozdíl! Zatímco dříve museli výrobci ztužovat část rostlinných olejů,aby ztuhly a daly se roztírat, dnes se již tyto technologie pro výrobu margarínůzavedených značek nevyužívají. Tuky, vyráběné částečným ztužováním, používané především pro smažení,však stále obsahují významné množství trans nenasycených mastných kyselin. Přitom v kuchyni se dají dobře nahradit.4. Smažte zodpovědně
Ztužené tuky občas kupují hospodyňky na smažení. Existují však zdravější způsoby, jak si užít řízek. Mezi oleji sáhněte po řepkovém. Je nejen zdraví prospěšný, ale snáší krátkodobě i vysoké teploty. Díky tomu se nepřepálí tak rychle jako slunečnicový olej. Zdravotně méně vhodnou variantou je smažení na sádle. To se stejně jako řepkový olej přepaluje až při vyšších teplotách, obsahuje však cholesterol, z něhož se právě při vysokých teplotách vytvářejí zdraví škodlivé látky.5. Restujte bezpečně!
Princip restování spočívá v rychlé úpravě surovin na malém množství tuku. Jaký však použít? Lepší rostlinný než živočišný. Máslo se na restování příliš nehodí. Obsahuje bílkoviny, které se při restování snadno spálí, a vznikají tak zdraví škodlivé látky. A nechutnají. Použít můžete třeba olivový olej. Nebo vyzkoušejte margarín, který obsahuje kolem 70 % tuku. Takový margarín se hodí nejen na restování, ale i na mazání nebo příležitostné pečení.Zdroj, foto: Vím, co jím